otrdiena, 2014. gada 9. decembris

Kūpināta laša un zaļo zirnīšu risotto

Risotto ir burvīga izvēle maltītei. Krēmīgas konsistences, adaptēts katra garšas kārpiņām pēc izvēles- veģetārs, ar gaļu vai jūras veltēm. Jau kuro reizi pārliecinos, ka esmu itāļu virtuves patriotisks fans. 

Recepti? A bet lūdzu! :)


Gatavošanas ilgums: 30 min + 1-2h buljona vārīšanai ( pēc izvēles)


Nepieciešams:
  • 1 baltais vai dzeltenais sīpols;
  • 1 vidēja izmēra puravs;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 200 g saldēto zirnīšu;
  •  2 ĒK olīveļļas cepšanai;
  • 200g kūpināta laša;
  • 500g risotto rīsu;
  • 300 ml sausā baltvīna;
  • 800 ml dārzeņu buljona (es vāru vienmēr kādus 4-5l buljona vienā reizē un saldēju pa porcijām. Buljona vārīšanai izmantoju 3 burkānus, 1/4 selerijas saknes, 2 puravus, 1 sīpolu, svaigu pētersīļa buntīti, lauru lapas);
  • sāls, malti melnie pipari, muskatrieksts,
  • 7-9 ĒK svaigi rīvēta parmezāna siera.

Pagatavošana:

Kad buljons jau gatavs pēc vārīšanas, liek to atdzesēt/ atsaldēt, ja ņemts no saldētavas laukā.

No saldētavas izņem zaļos zirnīšus un liek traukā atlaidināt.
Sagriež smalki ķiplokus, sīpolus, puravus.
Ņem pannu ar paaugstinātām malām (vislabāk) vai katliņu, kurā uzkarsē eļļu un kādas 4 min apcep ķiplokus, puravus un sīpolu. Pievieno rīsus un kārtīgi maisot visu cep kādas 2min.
Lej klāt vīnu un visu pasautē kādas 4 min līdz alkohols iztvaiko.
Lej klāt pakāpeniski buljonu (ne visu uzreiz, tik kādu 1/3). Maisa kārtīgi uz lēnas uguns un ļauj šķidrumam uzsūkties. Pec nepieciešamības pievieno buljonu līdz tas viss ir izlietots un rīsi ir mīksti (process aizņem kādas 15-20min).
Ņem nost no plīts un uzreiz liek sagrieztu kūpināto lasi, zaļos zirnīšus (nevārītus, bet atsaldētus), sāli un piparus pēc garšas, 1/4 tējkarotes muskatrieksta, parmezānu. Visu samaisa, liek virsū vāku un ļauj garšām sasūkties kādas 10min līdz pasniedz.
Kā piedevas var pasniegt svaigus lapu salātus, vai tvaicētus dārzeņus. Manā gadījumā pasniedzu ar tvaicētām zaļajām pupiņām un garšas intensitātei pievienoju dažus balsamico pilienus.

Lai labi garšo! :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru